In de vorige blog hebben we het uitgebreid gehad over Violaan, de prachtige hemelsblauwe steen uit Rusland. We vertelden dat we hem van een Russische handelaar hadden gekocht. Nu kreeg ik dezelfde week een mailtje van een altijd oplettende klant die heel veel interesse heeft in mineralen en ook de vindplaatsen. Hij had gezocht naar waar wij over schreven maar kon de plaats niet vinden en ook was er verwarring over de kleur en of Violaan een blauwe Diopsiet is, of Dianiet. Omdat ik vertelde dat ik de vindplaats had overgeschreven van het handgeschreven briefje van de Rus en dat ik het verder ook niet wist, is onze klant het gaan uitzoeken.
Hij mailde ons het volgende:
“Jullie Russische handelaar heeft de vindplaats vermoedelijk in transcriptie opgeschreven. Bajkar areal, Daviren massief, Rusland, blijkt te zijn: het gebied ten noorden van het Baikalmeer, Dovyren-hoogland, Yoko-Dovyrensky Massief, Rusland (republiek Boerjatië). Niet zo ver verwijderd van de stad Nizhne Angarsk. Daviren is wel te verklaren: een onbeklemtoonde o wordt in het Russisch als een a uitgesproken, en de y-klank is bijna gelijk aan de i-klank – in een transcriptie kom je dan makkelijk tot Daviren… Ik weet niet hoe het op het papiertje staat, maar Bajkar moet denk ik toch gelezen worden als Bajkal = Baikal.”
De steen hadden wij ooit gezien in de Kristallengids van Judy Hall en we hoopten dat we haar ooit in onze collectie zouden hebben. In haar Gids vertelt Judy over Dianiet en over Violaan en dat deze dezelfde energetische effecten hebben. Ook vertelt ze dat Dianiet een mengeling is van Kwarts, Tremoliet en blauw Amfibool. Hier heb ik dus een fout gemaakt en gelukkig heeft onze oplettende klant ons hiervan op de hoogte gebracht zodat we het nu voor de mensen waarvoor deze informatie belangrijk is, kunnen rechtzetten. Dianiet is dus een mengeling van kwarts, Tremoliet en blauw Amfibool. Violaan is een blauwe Diopsiet of Diopsied
Onze klant zegt het volgende:
“In de Dovyren-bergen wordt inderdaad blauwe Diopsiet gevonden. Dit is een vrij zeldzaam voorkomend mineraal. Het betreft een blauwe variëteit van Diopsiet. Violaan is de welluidende naam voor de paarsachtige (soms naar violetblauw zwemende) variëteit van Diopsiet. Deze kleur wordt veroorzaakt door het aanwezige mangaan en is vernoemd naar (paarse) viooltjes. Het is dus vreemd dat hier en daar op internet en door sommige handelaren de naam Violaan wordt gebruikt voor de lichtblauwe Diopsied (hoewel daar ook een beetje mangaan in kan zitten).
Zo te zien op de foto’s bij jouw artikel is er sprake van blauwe Diopsiet.
Het is géén Violaan, wat het internet en handelaren ook mogen beweren.
De spelling Violane (met een e), die op internet voorkomt, is bij vergissing ontstaan, zie:
http://the-earth-story.com/post/141355760284/violane-while-the-main-gem-varieties-of-the
Hier wordt weliswaar verwezen naar meneer Breithaupt, die Violaan voor het eerst beschreef, in 1838; maar er wordt een verkeerde verbinding gelegd met blauwe Diopsiet, zie:
https://e-rocks.com/item/fre136138/violan
Zowel Violaan als Violan of Violane voor lichtblauwe Diopsied is een onjuiste en ten onrechte gegeven naam.
Samenvatting
Er is blauwe Diopsiet, dit behoort tot de pyroxeengroep. Belangrijkste bestanddelen: calcium, magnesium, kwarts, zuurstof. Er is geen synoniem. De vermelde handelsnamen zijn onjuist.
Er is een Jadeachtige steen (Siberische jade, in een blauwe tint), die behoort tot de Amfiboolgroep. Bestanddelen: o.a. tremoliet.
Dianiet heeft mogelijk betrekking op een ander gesteente – ik weet niet welk.
Er is violet gekleurde Diopsiet, die Violaan wordt genoemd.
De steen die jullie aanbieden als Violaan, is dus of blauwe Diopsiet (zonder nevennamen), of Dianiet. Maar geen Violaan.
Tot slot
Juist omdat ik jullie zo waardeer en plezierige ontmoetingen met jullie heb gehad, wil ik jullie graag voor onjuistheden behoeden – waar ik dat zie.
Ik ben niet over één nacht ijs gegaan en heb het team van EPI (Institut für Edelsteinprüfung in Duitsland) om opheldering gevaagd,
hun website: http://www.epigem.de.
Dit is hun antwoord, dat ik pas binnenkreeg nadat ik bovenstaande had geschreven. Dit antwoord staat op de website, is openbaar.
EPI-Team: 2016-12-12 19:16
Viele Fragen -> viele Antworten:
- ja, hellblauer Diopsid existiert.
- nein, hellblauer Diopsid heißt nicht Violan.
- Violan ist (wie der Name schon andeutet) violetterDiopsid
- “Der Handel” – wer auch immer das ist – verwendet manchmal Namen falsch.
- hellblauer Diopsid aus Russland stammt aus der Baikal Region.
- Dianit ist kein Diopsid, sondern ein Gestein, bestehend aus Quarz und zwei Mineralen aus der Amphibolgruppe:
- a) Tremolit und
- b) Arfvedsonit.
Gefunden wird Dianit als Nebenprodukt bei der Gewinnung von Nephrit-Jade in Sakha (früher Jakutien), in den Murrun Bergen Sibiriens – dort wo auch der Charoit her kommt.”
Nu wij zijn hier erg blij mee omdat we graag de goede informatie verschaffen. Voor ons is de werking en de energie van kristallen belangrijker dan de samenstelling, maar informatie moet wel juist zijn. We zullen de beschrijving gaan aanpassen, maar omdat de steen inmiddels al in zo’n grote kring bekend staat onder de naam Violaan blijven wij deze wel zo noemen, maar dan met uitleg, ook zullen we haar onder blauwe Diopsiet vermelden. Een aantal bevriende handelaren uit het buitenland, die een groothandel hebben noemen deze steen ook Violaan, Judy Hall noemt de steen zo in haar Kristallengids en zelfs de Rus waar we ze van gekocht hebben, dus vandaar onze beslissing.
Violaan of blauwe Diopsiet
Violaan hoort eigenlijk violet van kleur te zijn, deze blauwe is eigenlijk een zeldzame vorm van blauwe Diopsiet. Maar omdat inmiddels in de handel en de spirituele wereld deze steen bekend staat onder de naam Violaan of Violane blijven wij haar toch zo noemen. Deze zeldzame steen is gevonden in Baikal, Dovyren massief, Rusland. Het is een steen voor diepgaande heling die vrede in lichaam, ziel en geest brengt, hyperactiviteit kalmeert en je naar je innerlijke stem laat luisteren. Violaan is een steen met een hoge vibratie die een sprankelende energie uitstraalt die eruitziet als een wolk van sterretjes en die je een blij, sereen gevoel geeft.
De steen is zowel met de aarde als met de kosmos verbonden, wat het een hulpmiddel voor diepe meditatie en eenwording met de kosmos maakt. Violaan versterkt spirituele groei en verbondenheid met je hogere zelf. Het kan helpen een gebrekkig zelfbeeld en lichaamsvervorming te herstellen. Violaan brengt warmte naar de ledematen en naar het hart, opent je hart voor het lijden van anderen en helpt je om verdriet te uiten en te tonen. Ook verdriet uit het verleden dat al heel lang vast zit. Violaan of blauwe Diopsiet opent je keelchakra en helpt je met het opruimen van ballast die we in deze tijd niet meer nodig hebben. Violaan kan helpen bij artritis en ontsteking van de gewrichten. Deze steen is nuttig bij astma en bronchiale aandoeningen en bij de ziekte van Raynaud. Violaan (blauwe Diopsiet) versterkt metafysische vermogens en verhoogt je inzicht. Het creëert en activeert een band tussen de hogere hart-, soma- en zielensterchakra’s. Violaan vormt een energetische matrix of energetisch web in de fysieke dimensie die rechtstreeks verbind met universele energieën. De steen vormt een informatieveld voor healing en hoger leren en helpt je om nauwer met je gidsen te resoneren. Als effectieve karmische healer reinigt hij de vorig-levenchakra’s en stemt dan de energie weer af op het huidige moment. Draag Violaan constant als je vitaliteit ondersteund moet worden, want hij stimuleert de qi-stroom (levensstroom energie). Violaan is goed voor de spieren en geslachtsdelen.
Maandag vlieg ik naar Engeland om weer nieuwe kristallen apart te zetten en ook om weer nieuwe hangers en wat oorbellen in te kopen. Deze zijn prachtig met de hand gezet in Sterling Silver. Onze vriend heeft weer allemaal nieuwe ingekocht. Dus wie voor de kerst nog een prachtig cadeautje voor een geliefde wil kopen, of zichzelf wil verwennen, donderdag 22 en vrijdag 23 december zijn wij met de winkel van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Ook zullen we 3e Kerstdag, dinsdag 27 december open zijn. Daarna zijn we even gesloten. De eerstvolgende dagen dat we in het nieuwe jaar geopend zijn is op zaterdag 7 en zondag 8 januari.